Besparen op de kosten voor je huisdier is geen goed idee. Als je dan toch wilt besparen, kun je beter kijken of je dit kunt bewerkstelligen door verzekeringen te vergelijken en reclamefolders door te spitten. Overstappen energie is ook een optie. Met een overstap naar een andere energieleverancier kun je een behoorlijke besparing op je vaste lasten realiseren, terwijl beknibbelen op de kosten voor je huisdier je vaak juist geld gaat kosten. Goedkope brokken kunnen bijvoorbeeld zorgen voor overgewicht of vachtproblemen en als jouw huisdier niet de benodigde inentingen krijgt, loopt hij het risico op een levensbedreigende ziekte.

 

Maak een overzicht van de kosten

Maak, wanneer je overweegt om een dier in huis te halen, eerst een overzicht van de kosten die hieraan verbonden zijn. Jouw nieuwe harige, gevederde of geschubde huisgenoot is volledig afhankelijk van jou voor zijn natje en droogje en je wilt toch niet dat hij direct al bij de dierenvoedselbank aan moet kloppen? Denk ook aan uitgaven voor de aanschaf, de dierenarts en, afhankelijk van de diersoort, aan zaken als een puppycursus, speeltjes, een mandje en een eventuele dierenverzekering. En een transportmiddel om jouw huisdier veilig naar de dierenarts te brengen, zoals een reismand of een bench voor in de auto, neem je ook mee in de berekening.

 

De aanschaf van een huisdier

Nu je de kosten van een huisdier op een rijtje hebt en zeker weet dat je deze kunt dragen, ga je je oriënteren op de aanschaf. Kijk eens welke dieren er in het asiel zitten, of check de website Verhuisdieren.nl. Mocht je graag een pup of kitten willen, wees dan alert op broodfokkers. Deze zijn vaak actief op sites als Marktplaats en bieden jonge dieren aan die soms van alles onder de leden hebben. Deze pups en kittens worden bijvoorbeeld te vroeg bij hun moeder weggehaald, waardoor ze niet de noodzakelijke weerstand opbouwen. Bovendien worden deze beestjes slecht of niet ingeënt. Zo kan jouw droom van een nieuw maatje al snel ontaarden in een nachtmerrie. Kies dus altijd voor een vertrouwd adres, zoals het asiel, een kennis/vriend of een erkende fokker.

Zoek een goede dierenarts bij jou in de buurt

Het is verstandig om een dierenarts uit te zoeken, voordat je nieuwe huisdier er is. Zeker als je voor een wat ‘exotischer’ dier kiest, zoals een kameleon of een grijze roodstaartpapegaai, moet je soms even online speuren om een dierenarts te vinden die je kan helpen met deze soort. Je doet er bovendien goed aan om een tweede optie achter de hand te hebben, bij voorkeur een praktijk die 24 uur per dag geopend is. In een noodgeval wil je tenslotte altijd zo snel mogelijk terecht kunnen bij een dierenarts.