Toen duidelijk werd dat het na de avondklok wel toegestaan was om je hond uit te laten, ontstond er de nodige drukte op sites van asielen en andere plekken waar men halsoverkop een hond wilde aanschaffen. Daarbij werd vrolijk vergeten dat een hond een volwaardig familielid is, in plaats van een vrijkaartje om je 's avonds op straat te kunnen begeven. In normale tijden vraagt een hond net zo veel toewijding. Begin er niet aan als je die niet kunt opbrengen.

Dierenarts en zorgverzekering

Zoals gezegd vormt een hond een vrijwel volwaardig lid van het gezin en heeft hij of zij bijna evenveel aandacht nodig als een opgroeiende peuter. Luiers verschonen kun je wegstrepen door uitlaatrondjes, maar verder is er weinig verschil. De pup moet opgevoed, vermaakt, gevoed, verzorgd en ja, wellicht ook verzekerd worden. Als je toch voor jezelf het overstappen van de zorgverzekering uitzoekt en overweegt, kijk dan meteen ook naar de mogelijkheid om bepaalde zorgkosten voor je dier te verzekeren. Want een dierenarts doet het allemaal niet voor de kat z'n staart. Om het maar zachtjes uit te drukken. Chippen (in Nederland verplicht voor honden), inenten, castreren of steriliseren. Sommige verzekeraars bieden dan ook huisdierenverzekeringen aan.

Discipline en regelmaat

Niet elke hond laat zich makkelijk opvoeden. Hier gaat veel tijd in zitten. Er bestaan heel veel puppycursussen en je dierenarts kan je ook het één en ander leren over het grootbrengen van een hond. Het is niet alleen een kwestie van 'zit', 'lig' en 'geef poot', maar veel meer dan dat: je moet leren communiceren met elkaar. Ook al ben jij 'de baas', besef dat jouw spanningen en angsten overslaan op het dier. Tijdens dit leerproces kom je dus ook meer te weten over jezelf. Hoe dan ook zijn discipline en regelmaat een must. Net als wanneer je een baby hebt, zal je vroeg op moeten staan voor het eerste uitlaatrondje. Rain or shine!

Overal mee naartoe

Idealiter neem je je hond overal mee naartoe, maar die gedachte is even romantisch als realistisch. Het merendeel van de medewerkers op kantoor zal het leuk en gezellig vinden, maar er zijn altijd mensen met een allergie voor (soms een als zodanig verkapte angst voor of hekel aan) honden. Zie je in jeugdboeken als Kruimeltje de hond als onafscheidelijke viervoeter die overal welkom is… Niet de complete infrastructuur is ingericht op honden. Het dier de hele dag thuislaten is ook geen optie. Tot slot: mijd de broodfokkers en behandel je hond niet als accessoire of trofee, maar als kind. Daar heeft Eva Jinek al het nodige over gezegd, maar het kan niet vaak genoeg herhaald worden.