Voorkom overgewicht bij jouw huisdier

Een goudvis met overgewicht zal je niet snel tegenkomen, maar naar schatting is zo’n 35 procent van de honden en katten die in Nederland als huisdier gehouden worden wel te zwaar. We spreken van overgewicht wanneer een huisdier tot 20 procent boven zijn gezonde gewicht zit en van obesitas of zwaarlijvigheid wanneer het dier nog meer weegt dan dat. Dit kan allerlei vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van je huisdier. Zo hebben honden en katten met overgewicht een grotere kans om diabetes te krijgen en loopt je huisdier het risico op onder andere hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen door slijtage.

Het begint met de juiste (hoeveelheid) voeding

Ook al heb je een goede dierenverzekering afgesloten, de dierenarts bezoek je toch het liefst zo min mogelijk. Daarom is het belangrijk om jouw huisdier op een gezond gewicht te houden of te krijgen. De verkeerde, of een te grote hoeveelheid voeding is een van de belangrijkste boosdoeners van overgewicht bij huisdieren. Sommige baasjes laten hun hond of kat met de pot mee-eten, anderen belonen hun huisdier iets te vaak met lekkere, maar calorierijke snoepjes. Het is misschien goed bedoeld, maar je doet je huisdier er geen plezier mee als hij extra gewicht mee moet torsen. Het gezonde gewicht van jouw huisdier is onder andere afhankelijk van ras, leeftijd en geslacht. Over het algemeen geldt dat je in staande stand de ribben van je kat of hond met vlakke hand moet kunnen voelen en dat de taille goed zichtbaar moet zijn. Vraag aan je dierenarts wat een gezond gewicht is voor jouw huisdier en wat voor voeding je het beste kunt geven.

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Naast voeding is voldoende lichaamsbeweging een belangrijke factor in het behouden of bereiken van een gezond gewicht. Honden krijgen die beweging met name tijdens de dagelijkse wandelingen en katten moeten het vooral van spelen hebben. Een hond moet minimaal driemaal per dag uitgelaten worden en een kat heeft baat bij een à twee speelsessies van een kwartier per dag. Mocht jouw huisdier al last hebben van overgewicht, dan is het wel zaak om de hoeveelheid beweging rustig op te bouwen.

Let extra op bij gecastreerde/gesteriliseerde huisdieren

Dierenartsen raden altijd aan om je huisdier te laten castreren. Je voorkomt ongewenste nestjes, je huisdier wordt vaak rustiger qua gedrag en loopt minder risico op gezondheidsproblemen, zoals melkkliertumoren, prostaatproblemen en baarmoederontsteking. Een nadeel van castratie is dat de stofwisseling verandert, of eigenlijk vertraagt, terwijl de eetlust hetzelfde blijft of zelfs toeneemt. Je kunt je dus wel voorstellen dat dat een recept voor overgewicht is. Althans, als je dezelfde voeding in dezelfde hoeveelheid blijft geven. Gelukkig bestaat er voor zowel gecastreerde honden als katten speciale voeding met veel eiwitten, maar minder energie (calorieën).